Lance Armstrong a dat cărțile pe față în această dimineață! Fostul ciclist, septuplu câștigător de Tur al Franței, a mărturisit că a folosit produse dopante într-un interviu oferit lui Oprah Winfrey.
Mai mult de zece ani! Atât a trecut de la primele zvonuri privind folosirea unor produse dopante de către Lance Armstrong în momentul în care a câștigat pentru prima dată Turul Franței. Anii au trecut, Lance a negat de fiecare dată totul. Însă în luna august a anului trecut, texanul a fost personajul principal într-un dosar uriaș pus cap la cap de Agenția Americană Anti-Doping (USADA), care descria cu minuțiozitate cum Armstrong „a creat cea mai sofisticată și profesionistă rețea de dopaj” atunci când a concurat în Turul Franței. Reacția lui Lance? Absolut niciun comentariu! Însă după câteva luni bune, fostul ciclist, ajuns acum la 41 de ani, a făcut primul pas către adevăr. A recunoscut în această dimineață, într-un interviu acordat lui Oprah Winfrey, că s-a dopat!
*Încă de la începutul interviului cu Oprah, Armstrong a mărturisit că a folosit produse dopante
*Fostul ciclist spune că a fost liderul echipei, pe care a condus-o spre dopaj prin „puterea exemplului”
*Despre doctorul care l-a ajutat să se dopeze, Michele Ferrari, Lance a spus că e un „om genial”
Când Oprah a declarat imediat după filmarea interviului că Armstrong nu a mințit, nimeni nu s-ar fi gândit că va deschide cele „112 întrebări pe care le-a pregătit” direct cu câteva despre doping. „Ai folosit vreodată produse dopante? Ai folosit substanțe care ți-au îmbunătățit performanțele? Ai folosit EPO?”. Acestea au fost primele întrebări pentru Lance. La toate, texanul a răspuns fără ezitare: „Da!”. Fără nicio urmă de remușcare, de parcă totul ar fi fost ceva normal. „Eu am ales să fac asta. E greșeala mea și sunt aici pentru a-mi cere scuze”. Mai mult, fostul ciclist a declarat că nu crede că un ciclist ar fi putut să câștige Turul Franței la începutul anilor 2000 fără să se fi dopat. O declarație care vine să întărească toate dovezile despre respectiva perioadă. Rutieri precum Jan Ulrich, Bjarne Riis sau Alex Zulle au fost depistați pozitiv sau au recunoscut că s-au dopat.
„N-am inventat cultura dopajului, dar n-am făcut nimic să o opresc”
Oprah nu l-a menajat deloc pe Armstrong. „Pe moment, nu a părut că greșesc. Atunci m-am speriat pentru prima dată. Nu mă simțeam prost, nici măcar atunci când mințeam. Parcă m-am speriat mai rău. Nici măcat nu am crezut că trișez vreodată! Un lucru și mai de speriat!”, a spus Armstrong. Un om care în America era o adevărată vedetă, un om care în care americanii aveau cea mai mare încredere la mijlocul deceniului trecut, un om în pentru care 51% dintre locuitorii Statelor Unite credeau că nu s-a dopat chiar și după dosarul USADA. Principalul motiv? Faptul că a supraviețuit cancerului în 1997, iar apoi a doborât orice record pe șosea, devenind septuplu câștigător al Turului Franței. „Întreaga situație a fost o mare minciună, pe care am repetat-o fără să-mi dau seama că greșesc. Povestea asta a fost perfectă pentru mine întotdeauna. M-am vindecat după o boală grea, de care mulți nu reușesc să scape. Am câștigat șapte Tururi ale Franței, dar totul a fost o minciună. N-am inventat cultura dopajului, dar nici n-am făcut nimic s-o opresc. Îmi pare rău pentru asta, pentru că sportul plătește și din cauza mea. N-am avut acces la ceva neobișnuit, beneficiam de aceleași lucruri ca și toată lumea”, a dezvăluit Lance.
„Puțin EPO, transfuzii și testosteron”
De ce s-a dopat Armstrong? „Pentru că așa făcea toată lumea”. În opinia fostului ciclist, întreg plutonul se dopa la începutul anilor 2000. „Pentru a trișa, trebuie să câștigi un avantaj în fața cuiva. Eu nu am văzut dopajul ca un astfel de lucru. Toată lumea făcea asta. Eu nu am înțeles acest lucru la început. Abia acum, când văd atâta ură împotriva mea, înțeleg că am greșit”, a mărturisit Lance. Care a fost însă modul în care Armstrong s-a dopat? Dosarul USADA vorbea totuși de cea mai sofisticată rețea de dopaj din istorie, iar în dovezi se vorbea despre transfuzii sanguine, EPO și testosteron. Ei bine, texanul a dat cărțile pe față și în această privință. „Pentru mine, totul a fost simplu. Aveam substanțe care măreau capacitatea de efort, noi le numeam substanțe care măreau oxigenul. Puțin EPO, transfuzii și testosteron. Acesta era cocktaiul pe care îl foloseam”, a recunoscut Armstrong.
„Să mă dopez era ca și aș fi avut aer în roți”
Una dintre cele mai importante dezvăluiri din dosarul USADA se lega de faptul că Armstrong s-a comportat ca un adevărat șef al echipei. Conform dovezilor strânse de procurori, Lance se răzbuna pe oricine încerca să îi submineze autoritatea, ba chiar i-a obligat pe colegii săi să se dopeze. „Da, am fost un bully (n.r. – tiran, om care intimidează). În sensul că eram liderul echipei și orice lider conduce prin puterea exemplului. Nu am zis niciodată că dacă vreun coleg nu se dopează, va fi dat afară. Au fost cicliști care au spus nu și nu au pățit nimic„, a mărturisit Lance. Apoi a continuat: „E a doua oară în viața mea când simt că nu pot să controlez o situație. Prima dată m-am simțit așa când am fost diagnosticat cu cancer. E ciudat, atunci am știut că o să câștig. Să mă dopez era ca și aș fi avut aer în roți, apă în bidon, era un lucru normal„.
„Ferrari, un om genial”
Poate una dintre cele mai controversate mărturii ale lui Armstrong a venit când Oprah l-a chestionat cu privire la doctorul Michele Ferrari, italianul care a creat programul de dopaj și care indica produsele pe care Armstrong și coechipierii săi erau nevoiți să le ia. „Sunt oameni în această poveste care au făcut multe greșeli. Sunt oameni care nu sunt monștri, iar Ferrari e un om de calitate. Încă cred că el e un om bun, un om genial”, a spus Armstrong. Spre finalul primei părți a interviului – a doua va fi difuzată în această noapte – fostul septuplu câștigător al Turului Franței a fost chestionat și privind motivele la care s-a ajuns aici: „Perioada asta din viață a fost una nesăbuită. Am fost un nesimțit și un arogant înainte să devin un filantrop. Nu mă simt lucrat de nimeni, chiar am meritat ce mi s-a întâmplat. Sunt arogant. Am fost arogant. Acum totul se întoarce împotriva mea, iar lumea mă urăște„.
Neagă primele zvonuri de dopaj
Numele lui Lance Armstrong a fost pronunțat pentru prima dată în aceeași propoziție cu cuvântul dopaj în anul 2001, atunci când Lance ar fi fost depistat pozitiv în Turul Elveției. Atunci, zvonurile spuneau că texanul ar fi donat peste 100.000 de dolari către Uniunea Ciclistă Internațională pentru ca testul pozitiv să fie șters. „Nu a existat un test pozitiv, nu a existat o ședință acolo, nu am plătit nimic ca să mă acopăr. Am donat bani către UCI pentru că mi-au cerut asta. Știu că nu mă va crede nimeni, dar n-am donat pentru a mă acoperi de cineva. Mi-au spus că nu au bani și m-au rugat să donez o sumă de bani. Deja eram retras. N-am fost niciodată un fan al UCI, dar am vrut să îi ajut”
Soarta mea a fost pecetluită când George Hincapie a spus că m-am dopat. El e vocea cea mai credibilă din toată această poveste. Îl cunosc de mai bine de 25 de ani. Încă am rămas prieteni, încă vorbim aproape în fiecare zi Lance Armstrong, despre singurul ciclist care i-a fost alături în toate cele șapte Tururi câștigate, George Hincapie
Iubesc ciclismul, indiferent ce crede lumea. Am abuzat de puterea mea. Nu-i treaba mea să curăț sportul. Dacă voi fi chemat, voi fi primul care va da tonul curățirii. Totuși, nu sunt cel mai credibil personaj să fac asta Lance Armstrong.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER